søndag 18. juli 2010

*Kap. 02 - Lillys badedelfin

Lilly tar pause i sykepleierstillingen når det snorker godt under stråhatten. Det er midt på formiddagen og sola står høyt. Campingsengen er iferd med å bryte sammen av vekten hver gang Red trekker pusten. Knirkene gnager i øregangen og Lilly aner en tilkommende hodepine. Hun må ut å skaffe painkillers før hun kveler juleskinka som skaper knirkingen. Dog har hun et stort ansvar med å ta vare på den feite nordlenningen i løpet av de to ukene de skal oppholde seg på Phi Phi.

Lilly sitter lenge på solsengkanten og ser grådig over mot de små strandbutikkene noen skritt lenger borte. Der henger en oppblåsbar blå delfin med hvit buk. Den er skikkelig søt. Den minner henne om Red i våken tilstand. Lilly digger å bade men Red er engstelig for alle slags kryp i ukjent farvann. Han har mumlet om dødelige maneter og fisker med kvasse tenner i søvne. Lilly har bare SÅ lyst på en badekompis og løper med små skritt over sanden mens hun holder den enorme solhatten med venstre arm og penger i høyre. Gullbrillene siger lenger og lenger ned på nesen for hvert skritt. Når hun endelig er fremme kjører hun sandaltåen mot kantsteinen og snubler rett i armene på en høy, mørk Romeo.

-Nei va gullig tjei! Hejsann!

Svensken løfter på hatten, ser Lilly dypt inn i blikket og presenterer seg:
-Hasse! Tjena! 

Lilly antar en kledelig rosa farge i kinnene og neier mens hun stotrer frem “Lilly” og kniser. Hasse spør hva tjeien har det så travelt for og Lilly sier hun ønsker å kjøpe den blå badedelfinen for å ha selskap i vannet mens Red purker på divanen der nede. Hun peker ned mot parasollkolonien. Hasse skygger for solen med venstre hånd og myser ned mot strandparasollene. Hever øyenbrynene et lite hakk og spør bekymret:
-Åååhh… Hur e det at vära på semester med en fet hissigpropp?

Hasse har observert det lyckliga paret på honeymoon från Nårje, men tyckte at den fete kallen va lite trasig. Tjeijen derimot va riktig gullig. Hva faan gjorde en sånn gullig snupp med en sur gubb med fasong som Kalle Anka?

Lilly forteller villig om Red sitt soverhjerte og hektiske hverdag i Norge. Han har sitt fulle hyre med å reparere og preparere og holde orden høyt og laft. Sparke liv i testosteronfattige karer som kompenserer med å skryte om alle damene de kunne ha knulla vettet av. Red er sliten og er mot sin vilje blitt dratt med til eksotiske farvann. Det kan forklare den noe bitre tonen. Red vil heller være på hytta og skyte på naboen med hagle.

-Men hainn kose sæ sjø. Æ passe på å smør inn den skinka som ligg naken mot sola samma koss`n side han hvile på. Æ e en slags sykepleier æ sjø. Solkremassistent eller nåkka sånt nåkka. Dessuten så e hainn så stiv i ryggen, du vet, man blir stiv på gæli plassan når man blir gammel og framtung.

Svensken nikker og later som han er forståelsesfull. Hasse hjelper Lilly med å hekte ned den blå badedelfinen og rasker med seg en gul badering med andehode. Det er en gave til Red. Hun tenker det kanskje kan hjelpe på badelysten. Med badeand og badedelfin går turen videre bortetter stranda for å finne et pilleutsalg. Lilly må ha noe beroligende i kroppen i tillegg til paracet. Det tar på å være sykepleier. De passerer fulle eldre herremenn med gule harem, fortausrestauranter som serverer utenkelig “mat” og et utall av badedyr og solbrente fjes.

De finner ei lita fjølbu med bilde av et plaster på døra. Det er sikkert apotek! Hasse forsøker så godt han kan å være gentlemann. Forklarer den lille mannen hva som er problemet. Peker på hodet og får først presentert et middel mot håravfall. Hasse rister på hodet og peker på Lilly sitt hode. Der er det mer enn nok hår og hun holder seg til panna og later som om hun skal dåne. Skuespill er tingen nemlig, når man ikke kan thai. Hun finner en grønn geleaktig krem med Tigerbalm-Alovera klistret på krukken.

Det er også en gave til Red. Såre muskler vet du. Med badeand og delfin og en liten godtepose medisiner til seg selv, er Lilly klar for å vende snuten tilbake til den knirkende divanen med en snorkende Red.

Problemet er bare at hun har vært så opptatt av Hasses nøttebrune øyne og senete hender at hun ikke lenger husker hvor campingsenga med Red befinner seg. Hun kjenner hun blir urolig og får en anelse ångest og må ta et par av de beroligende pillene hun fikk i butikken med plaster på døra. Lilly er ikke spesiellt sterk i Thai og tar en råsjangs med doseringen. Hiver innpå en fire-fem stykker og svelger ned med thai-cola. Etter noen få skritt begynner verden å svinge skikkelig! Hasse peker hit og dit og Lilly kan ikke gjøre noen ting annet enn å fnise. Så må hun tisse og nå har hun helt glemt at hun er på veg tilbake til parasollen med en sovende Red.

Hun tisser i en busk mens svensken har sitt fulle hyre med å bære badedyr, støtte en sterkt pillesedatert Lilly som er blitt litt i overkant sosial og som helt ut av det blå snakker flytende Thai med alle forbipasserende. Etter mye om og men får Hasse øye på rørleggersprekken i Speedo på en strandseng. Lilly deiser ned på sin egen seng og forskrekket ser hun at Red har antatt en rødlilla farve på høyre skinkelår! Hun blir helt ut av seg for at hun ikke har skjøttet jobben sin. Det var betingelsen at han ble med det, at hun skulle passe på. Nå har hun driti seg rett ut og hiver innpå et par piller til før hun forsiktig dytter litt i hvalrossen med pekefingeren for å sjekke at det fortsatt er liv der inne.

-Darling? E du der? Du må snu dæ og sol den andre sida å no!

I det Red snur seg rundt gir han fra seg et grisehyl i smerte over den solsvidde skinka som kommer i kontakt med glovarmt metall og vevd plastikktrekk.

-Ka i satan i hælvetta! Skukkje du pass på? Satans kjærring! Ka faan du har vært?

-Rolig no. Sje her, ta dæ en øl! Sjå ka æ har kjøpt te dæ, badering med andehode! E den itj bra søt da? Bare sånn at du ikke ska drukne. Æ tænke no på aillt å æ da sjø. Åsså kjøpt æ en kjæmpesøt delfin! Den har nesten samme farge som dæ -på den ene sida hvertfall.
-Badering? Ka faen? E du frækk?
-Frekk? Ne-eiii… Det va no mest for at æ tenkt kanskje du va redd for å drukne da sjø…
-Ka i hælvetta har du tænkt æ ska træ deinn på hænne?

Blikket flakker usikkert mellom badeanda og Red. Huff, det hadde hun da ikke tenkt på i all iveren. Med godt hell kan han få den ned til ørene, men så er det full stopp. Hun blir litt trist og tenker på at nå går alt ad dundas. Den koslige ferien der Red skulle få slappe av begynner å utarte seg til et mareritt. Han ser ut som en polkagris. Rød på den ene siden og blåhvit på den andre. Og nå har hun fornærmet han med å kjøpe badeand. Hun får øye på Hasse som plasker nede i vannkanten med en dame og tenker som så at den gamle røya der må det være enkelt å danke ut.

-Æ fær ned å bade æ! Ska du vær med?

Hun vet utmerket godt at Red ikke har noen intensjoner om å være med. Han svir på høyre side og er fornærmet.

-Gje mæ en øl! Æ ska`kkje bad før æ e kommen heim.

Lilly vakler seg ned mot vannkanten med badeand rundt midja og blå delfin på slep.

Ingen kommentarer: